Duktig vildkatt!


Väldiga framsteg igår kväll. Som sagt så är hennes gömställe under badkaret och vi har tidigare svarat henne när hon jamat därifrån men vi slutade med det. Så nu kommer hon fram av nyfikenhet istället när vi inte svarar. Sex gånger kom hon fram igår och det var långa stunder. Annars har hon bara kommit fram 1-2 gånger på en dag. Hon börjar vänja sig lite vid ljud och rörelser också. Och man får klappa mer och mer men fortfarande bara om hon ligger ner men inte om handen kommer uppifrån och direkt ner på huvudet då känner hon sig hotad och fräser lite. Hon vill nosa på fingret, sedan får man klappa och då går det bra att klappa längs hela ryggen och ner på rumpan. Och hon börjar kunna njuta när man kliar bakom örat.
 
Nu efter fyra dagar har hon äntligen börjat använda kattlådan! Först så kissade hon två gånger i min 60-tals fåtölj. Jag skrubbade den med svinto och hett vatten sedan hällde jag på alsolsprit, funkade bra verkar det som. Tog bort fåtöljen och ställde dit en av kattlådorna istället men då letade hon efter fåtöljen och valde sedan att kissa och bajsa vid ytterdörren. Vi blockerade då ena hörnet av dörren och ställde lådan i det andra samt hällde i mer sand så det gick att gräva ordentligt, och det funkade faktiskt! Hon har gått på den flera gånger, duktig tjej.
 
Hon känns lugnare. Husse var nämligen till djuraffären igår och köpte feliway friend, det är en doftgivare som skapar lugn och ökar trygghetskänslan. Den kan jag verkligen rekomendera, superbra.
 
 
 
Igår kväll när jag satt här vid datorn kom hon och la sig på musmattan, så nära en människa har hon aldrig kommit med vilja. Hon leker mycket själv också. Just nu i skrivande stund leker hon med två råttor, jagar sin egen svans och bråttas med hallmattan.
 
 
 


Vår vilding


I måndags tog jag och min sambo hem en kattunge som är cirka 16 veckor. Hon är född och har bott i en lada tillsammans med jätte många andra kattungar samt några vuxna katter. Nästan ingen kontakt med människor förutom när hennes förra matte kom med mat. Men hon hade aldrig någonsin klappat ungen.
 
Hon är en vildkatt och bor nu hos oss i en tvåa. Väldigt skygg är hon och gömmer sig helst, men kommer fram när man lockar med mat eller en leksak, då är hon framme en lång stund, busar och springer runt. Men hastiga rörelser gör att hon kvickt gömmer sig igen. Klappa henne går om hon ligger ner, nosa på ens finger går också bra om hon får komma fram själv.
 
Första dagen hade vi spärrat av en del av köket som hon kunde vara i, åt ingenting första dyngnet, sedan blev sambon orolig eftersom hon är så liten, fick henne att äta genom att prata med henne en lång stund. Blev super pigg efter maten och jamade mycket, smet sedan från köket. Tanken var att hon skulle vara där i några dagar, men eftersom hon spottade och fräste när man lyfte henne så fick hon springa överallt utom i sovrummet på grund av att hon inte är rumsren!
 
Hon hade börjat gömma sig under soffan, men så läste vi något om att katten kan börja "gräva" i soffan för att hitta en väg ut. Så då tog vi bort benen på soffan. Så att hon skulle bli tvungen att socialisera sig mer men då har hon istället hittat in under badkaret. Jag satt idag på badrumsgolvet och läste högt ur en bok, efter en stund kom hon ut en stund och lekte.
 
Hon är inte det minsta rumsren heller. Två kattlådor finns det i lägenheten men hon nosar bara sen sätter hon sig där hon inte ska. TIPS?!
 
Det kommer ta tid att få henne kelig och tam. Det gäller att ha tålamod och jag är bombsäker på att det kommer bli bra i slutändan. Jag tycker det ska bli spännande och intressant att se hur hon utvecklas.
 
Vi gör allt vi kan! vi pratar, vi leker med en råtta på snöre som vi stoppat kattmynta i, funkar jättebra att få henne att busa med oss, när hon gömt sig sätter jag mig ibland bredvid och läser. Vi kommunicerar även på kattens språk och det börjar också funka. Kanske blir så att vi får skaffa en till katt så hon har en kompis men det har vi inget emot.
 
Jag kommer fortsätta skriva om kattens utveckling. Hon heter förresten Ragnar och är döpt efter min pappas fru, som har kallats för det så länge jag kan minnas!
 
Vi tar tacksamt emot alla tips & råd! :D
 
 
 
Mobilbild.